Читалище

Читалище "Никола Вапцаров 1955" е създадено през 1955 година от група учители-ентусиасти, общественици , хора обичащи културата, просветата, българщината. Най-дългогодишен председател е Йордан Йошков, който до смъртта си бе и почтен председател на Настоятелство. До 1990 г. читалището е се е намирало в сградата на старото кметство, а след това се сдобива със самостоятелна сграда, в която се помещава библиотеката.От книжен фонд през 1992 г. 3200 книги в момента библиотечният фонд е 10 000 тома. Библиотеката е и основната дейност на читалището. Чрез наши инициативи, чрез писма до издателства за дарение на издавана от тях литература, успяхме в тези трудни и безпарични години да увеличаваме фонда. Все още имаме огромна нужда от справочници, енциклопедии, но се надяваме, че с времето ще успеем да се сдобием и с тях.
Сегашният състав на читалищното настоятелство е :
Председател е Венцислав Иванов и членове-Искра Райкова, Венелина Панчева, Тодорка Недкова и Иванка Ценкова.
Двете културно-просветни институции в селото-училище и читалище имат много добро сътрудниество и заедно организират тържества, театрални постановки и др.
Към читалището има три действащи фомации - битова женска група за автентичен фолклор, детска фолклорна група и детскатеатрална група. Фолклорните самодейци са печелили много медали и награди от Националният фолклорен фестивал Копривщица, регионални и национални конкурси и състезания. С вълшебните си гласове покоряват: Васка Илкова, Филатка Соколова, Иванка Динкова, Тодора Недкова Младенка Крумова, Мария Славкова, Виктория Додева, Бойка Пенкова. Тодора Недкова е и ръководител на певческата група, жена с много опит и себеотдаване. Със златните си ръце и вълшебни инструменти будят възхищение Трайчо Райков /гъдулка/ и Иван Грозданов /дудук/. 
Фолклорната група има записи за Българската национална телевизия и Българското национално радио. През годините, когато държавата обръщаше повече внимание на читалищата, групата е гастролирала в Австрия и съответно е била домакин на среща с австрийска фолклорна група през 80-те години . За съжаление финансовото състояние на читалището сега не дава възможност за такива изяви.През 2006 г. фолклорните състави на / женска и детска / участваха във филм на БНТ посветен на Великден. Те пяха, месиха козунаци, боядисваха яйца, показаха традиционният обичай за празнуването на Великден в селото. 
Театралната ни трупа е с ръководители Искра Райкова, Иванка Евтимова, Венелина Панчева и Иванка Ценкова. Детската фолклорна група е с ръководител Иванка Евтимова -педагог с голяма енергия, майсторство и взискателност. В нея участват момичета от 2 до 9 клас. С най-хубави гласове и най-голямо желание пеят : Йоана Димитрова, Теодора Кръстанова, Анита Тодоринова, Елизабет Тодорова, Джесика Цветанова, Михаела Райкова, Камелия и Аделина Цветанови. Учителят по български език и литература Миглена Лозанова успява да научи децата на любов към традициите и към българщината., помага активно в художествената самодейност , рецитали и сценки, които се представят в сградата на училището. Директорката на основното училище и дългогодишна самодейка Ренета Кръстанова заразява всички със своя ентусиазъм и умение да разрешава адекватно всички проблеми, дългогодишен член е на читалището и помага непрекъснато в дейността на читалището.
Абонамента на библиотеката от близо десетилетие се осигурява от спонсори, за което сме им много благодарни. Това са: РПК " Чавдар" гр. Своге с председател г-н Васил Анков, аптека " Виктория " гр.Своге с президент г-жа Божурка Соколова, д-р Георги Александров, "Синтерметали "ЕООД с.Свидня, ЕТ"Даяна -Емилия Гергова " гр.Своге и др.
Желанието на цялото ръководство на читалището е то да е средище на културният живот в селото. Липсата на сграда , салон за изява не бива да спират ентусиазма и желанието на всички самодейци, на всички онези , които милеят да се запази искрата на традициите, на културата, на просвещението, да се съхрани българското.