120-годишния юбилей на жп линията София – Роман

Старата гара Своге 1967Старата гара Своге 1967

Старата гара СвогеСтарата гара Своге

Днес се навършват 120 години от построяването на Искърската железница – София - Роман, част от Централната железопътна линия – София – Горна Оряховица - Варна.
На гара Роман, където е било откриването преди 120 години днес нямаше никой. Старото здание, построено в началото на ХХ в. се руши и е в критично състояние, новата гара, построена през социализма също не е в по-добър вид.
За тържественото откриване на железопътната линия София – Роман на 20.02.1897 г. в станция Роман са пуснати три специални трена (влака) от София до Роман: първият трен (с народни представители, висши граждански и военни чиновници, поканени гости) тръгва от София в 07.00 и пристига в Роман в 12.00 часа, вторият (министри, членове на дипломатическото тяло, духовенство, членове на бюрото към Н.С.)- 08.00 – 12.15 ч. и, третият по ред трен с височайшите гости – Н.В.Княз Фердинанд, Княгинята, сръбския крал Александър I, спиращ на станциите Курило, Своге и Елисейна, тръгва от София в 8,30 и пристига в Роман в 12,30 часа. На станция Роман е подредена почетна рота на 4-ти на Негово Царско Височество Княз Борис полк и полуескадрон на 2-ри конен на Н.В. Княгинята полк. Високо над главите, на трикольорна лента е написан лозунгът: “Железопътна линия София – Роман, открита от Негово Височество на 20-ти февруари 1897 г., в присъствието на Негово Величество Александър 1, крал на Сърбия“. Реч изнася министърът на обществените сгради Михаил Маджаров, а Н.В. Княз Фердинанд открива линията.

Текст: Гражданска инициатива За обществен и релсов транспорт   Снимки: интернет